Lider du af eksamens-/ præstationsangst?
Eksamens-/ Præstationsangst er en angstreaktion der opstår, når du bliver bedømt af andre, og hvor konsekvensen har betydning for din fremtid. Det gælder ved eksamen på studier, ved en jobsamtale, et vigtigt møde eller andre former for præstation i arbejdslivet eller fritiden. Angsten opstår når du føler/tror at du kun får en chance.
Eksamens-/ Præstationsangst er jo noget du frygter ude i fremtiden. Det faktum at noget kan gå galt, skabet de negative tanker og kan går ud over dit selvværd. Du ved du skal præstere dit bedste, og angsten kan komme fra, at du tidligere har oplevet en ubehageligt eller pinligt situation, under eller efter præstationen.
Det er ganske naturligt at opleve præstationsangst, det er vort ur-instinkt der hjælper os med at overleve. Det er den del af reptilhjernen der hedder Amygdala der styrer denne følelse. Når du oplever Angst lukker Amygdala for de dele af hjernen og kroppen der ikke er vigtige i den aktuelle situation. D.v.s. du kører på autopilot, du tænker ikke rationelt og reagerer på den fare som Amygdala tror du er udsat for, uanset om den er reel eller ikke. Amygdala lukker simpelthen ned for underbevidstheden.
Underbevistheden er bl.a. din hukommelse og indeholder ALLE de informationer du har modtaget fra dine sanser, lige fra du blev født.
Når du får en opgave/spørgsmål til fx eksamen, sender den bevidste del spørgsmålet ned til underbevidstheden, der så – lynhurtigt – leder efter svaret blandt alle de informationer du har lagret der, og kan den finde et svar, sender den svaret til den beviste del. Hvis underbevidstheden ikke kan finde et nøjagtigt svar, bruger den bevidste del den kreative del til at konstruere et svar, ud fra de informationer der ligger i underbevidstheden.
Når du skal præsterer ved du, at du skal være koncentreret og fokuseret om emnet, og lade andre mindre vigtige ting ligge, til situationen er vel overstået.
Det er helt i orden med lidt ”sommerfugle i maven”, men vis de negative tanker og angsten bliver så kraftige, at ”sommerfuglene ikke flyver i formation”, kan det give forskellige fysiske symptomer, som fx:
- Koncentrationsbesvær
- Hjertebanken
- Svedige hænder
- Hovedpine
- Kvalme
- Søvnbesvær
- Uregelmæssig vejrtrækning
- Tankemylder
- Trøstespisning
I ekstreme tilfælde:
- Handlingslammet
- Resignation (jeg giver op)
Hvis ”klappen går ned” er det klappen mellem den bevidste hjerne (arbejdshukommelsen) og underbevidstheden der er smækket i. Det kan skyldes overanalysering og tankemylder, der kan blokere og paralysere hjernens arbejdshukommelse. Du ved du har svaret i underbevidstheden og skal have klappen åbnet. Så prøv denne øvelse:
Luk øjnene, knyt venstre hånd hårdt, rigtigt hårdt, spids munden og tag en dyb indånding som suger du gennem et sugerør og tæl langsomt til seks, mens du suger luften helt med i bunden af lungerne.
Hold vejret mens du – langsomt – tæller til 4 samtidig med du spænder i hånden og mærker spændingerne i hånden og brystet.
Gi’ så slip i hånden og pust – langsomt ud, mens du tæller til 6 og læg mærke til at afslapningen breder sig ned gennem hele kroppen. Gentag denne øvelse endnu et par gange.
Har du eksamens-/præstationsangst kan jeg hjælpes dig med hypnoterapi eller Brain Working Recursive Therapi (BWRT). Vi finder sammen ud af, hvilken teknik er bedst for dig.
Du får værktøjer til at slappe af, komme i balance, få indre ro og en positiv følelse til den kommende eksamen/præstation.